piątek, 27 maja 2011

Piers z kurczaka w ciescie francuskim (Mumia)

Krotkie slowo wstepu:
Otoz nazwa "Mumia" zostala wymyslone przez autorke watku z tym przepisem,watek mial rekordowa ilosc komentarzy:).
A teraz do rzeczy:
SKLADNIKI  na 2 lub 3 porcje :
*ciasto francuskie , najlepiej niemrozone - mniej pracy wtedy jest:)
*pieczarki , cukinia , cebula , pomidorki koktajlowe , czosnek
*ser feta
*2 piersi (filety jak kto woli) z kurczaka
*2-3 plasterki boczku lub szynki
*jajko do posmarowania ciasta

WYKONANIE:
Przygotowujemy skladniki - zeby nam wszystko poszlo szybko i sprawnie . Pieczarki i cukinie kroimy w plasterki , cebule w kostke . W tym samym czasie po umyciu i osuszeniu filetu - wieksze przekrawamy  wzdluz , jezeli sa male pozostawiamy w calosci - nastepnie solimy , pieprzymy i obsmazamy na mocnym ogniu z obu stron , najlepiej na masle klarowanym .Obsmazamy po to , aby zapobiec wyciekaniu sokow z filetu - co pozwoli nam uniknac problemow pozniej - a tym samym zabieg ten sprawi , ze filet bedzie soczysty i smaczny.
Filet pozostawiamy do ostygniecia .W tym samym czasie podsmazamy pieczarki , cebulke i czosnek - pod koniec dodajac pomidorki . Smazymy  na patelni grillowej (lub zwyklej) cukinie -doprawiona wedlug uznania :).
Nastepnie rozwalkujemy ciasto francuskie (ktore do tej pory bylo caly czas w lodowce) , i przymierzamy nasze zimne filety:

Nacinamy ciasto z kazdej strony  tak , aby tylko pod filetami ciasto bylo w calosci:).
Na kazdy filet nakladamy piczarki , cukinie , posypujemy fetta i przykrywamy boczkiem lub szynka.
Nastepnie ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i przekladamy na zmiane paseczki ciasta tak , aby pozostawic szczeliny (bardzo wazne).
Wkladamy do lodowki na ok. 20 min..

Smarujemy pozostalym jajkiem wierzch naszych zawiniatek , tak aby jajko nie dostalo sie pomiedzy szczeliny.
Wkladamy na ruszt do piekarnika - pod  rusztu wkladamy blaszke - juz wyjasniam dlaczego:
otoz tak upieczone nasze Mumie nie beda  mialy mokrego ciasta od spodu-co sie zdarza przy pieczeniu w naczuniu.
Pieczemy  w 225 st. pierwsze 10 min. , nastepnie zmniejszamy do 200st. i pieczemy nadal okolo 20-25 min. Podalam tak przygotowane Mumie - z risotto oraz salata w dressingu czoskowym:)

Smacznego:).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz