wtorek, 31 maja 2011

Kotlety mielone w pieczarkach

     
Moja ulubiona wersja kotletow mielonych :) .
Smakuja wysmienicie .
Skladniki :
* pieczarki (w zaleznosci ile chcemy przygotowac kotletow)
* mieso mielone
* czosnek , cebula
* bulka namoczona w mleku
* musztarda , sol , pieprz , majeranek
* jajko
 Najlepiej kiedy mieso doprawimy , tak jak lubimy najbardziej :) .

Wykonanie:
Pieczarki oczyszczamy i obieramy ze skorki , solimy je w srodku i pozostawiamy tak na okolo 10 min. , nastepnie je odwracamy aby sie pozbyc nagromadzonej wody (soku z pieczarek) .
Przygotowujemy mieso -jezeli mamy w kawalku to mielimy ,najlepiej wtedy tez przemielic odcisnieta bulke , ladnie sie polaczy nam z miesem w jedna mase . Dodajemy drobno pokrojona cebule , zmiazdzony zabek czosku , musztarde , oraz przyprawy . Wyrabiamy mase miesna -najlepiej pozostawic taka mase na okolo 20 min. w lodowce ,   , aby przeszlo przyprawami , warto po wyjeciu z lodowki sprobowac jeszcze raz i ewntualnie doprawic . Nastepnie faszerujemy pieczarki - o tak :

 Tak przygotowane kotleciki , obtaczamy w jajku i bulce tartej - nastepnie smazymy na troche glebszym tluszczu  , niz zwykle mielone .

Podajemy np.  z ziemniakami , mizeria z ogorkow -choc u nas wyladowal ogorek w koszu -wzwiazku z zakazem spozycia ...  wiec podalam z opiekanym kalafiorem.
Zycze smacznego.
Ula

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz